Vwo

Vwo

Binnen twee jaar je vwo-diploma op zak.

Haal je vwo-diploma bij VAVO Haaglanden!
Kom je van de havo en wil je graag je vwo-diploma behalen? Dan is het VWO tweejarig traject misschien wel iets voor jou. Tijdens dit traject volg je een dag-/avondopleiding en doe je examen in acht vakken, ook maak je een profielwerkstuk. In het eerste jaar ga je aan de slag met vier vakken en doe je ook direct examen. In het tweede jaar volg je de overige vakken. Meer weten over het vwo tweejarig traject? Lees dan snel verder.

Hoe werkt het vwo tweejarig traject?
Je doet in totaal examen in acht of negen vakken. De vakken die je volgt zijn afhankelijk van het profiel dat je kiest. Voor maatschappijleer krijg je vrijstelling als je dat al op de havo gehad hebt. De lessen vinden overdag plaats op maandag t/m donderdag tussen 08:30 en 21:15. Op vrijdag tussen 08:30 en 17:15.De vakken die je in de avond kunt volgen zijn Nederlands, Engels, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde A en B. Ook schrijf je een profielwerkstuk. Tijdens het traject is er bovendien volop aandacht voor welke vervolgopleiding je wilt doen.

Wil je maar enkele vakken in plaats van het complete traject? Bekijk dan het vwo-examentraject.

Welke vakken kun je kiezen?
De vakken van het vwo-examentraject zijn gekoppeld aan studieprofielen. Bij dit traject kun je kiezen uit de profielen:

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

De vakken die bij deze profielen horen zijn: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Grieks, Latijn, Filosofie, Arabisch, wiskunde C, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, economie, bedrijfseconomie, wiskunde A en B, natuurkunde, scheikunde en tekenen.

Doorstroom en bindend studieadvies
Na het eerste jaar wordt een studieadvies afgegeven. Als je voldoende resultaten hebt behaald ga je door naar het tweede jaar. Heb je één of meerdere vakken niet gehaald? Dan wordt er gekeken of je deze in het volgende jaar mag herkansen. Als je niet voldoet aan de overgangsvoorwaarden ontvang je een bindend studieadvies. Samen kijken we dan naar een passend vervolg en eventuele doorstroommogelijkheden.
Na het behalen van je vwo-diploma kun je doorstromen naar hbo en universiteit.

Meer informatie
Nieuwsgierig geworden naar dit traject? Kijk dan eens bij de vragen onder praktische informatie of meld je aan voor onze informatieavond.

Praktische informatie

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingsvoorwaarden

Voor dit traject gelden bepaalde toelatingsvoorwaarden. Twijfel je of je aan deze eisen voldoet of heb je vragen over de toelatingsvoorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op.

• Je bent op 1 oktober 2023 minimaal 18 jaar (ben je nog geen 18, klik dan hier voor meer informatie)
Je hebt:
• Havo-diploma (in hetzelfde profiel)
• Eindrapport vwo-5
Buitenlands diploma: waardering op havoniveau en staatexamen Nederlands (minimaal niveau B2)
• Grieks en Latijn gevolgd tot minimaal 5 gymnasium

Wat kost de opleiding en wie betaalt het?

Er zijn drie mogelijkheden van bekostiging voor de opleidingen bij VAVO Haaglanden:

  1. Je bent op 1 augustus 2023 16 of 17 en zit op een VO-school. Je vavo-opleiding wordt bekostigd door je huidige VO-school via uitbesteding.
  2. Je bent op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder. Jij betaalt zelf het lesgeld. Voor het volgen van de opleiding betaal je de wettelijk vastgestelde bedragen. De totalen zijn afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt en het aantal lesuren per week. Daarbij moet je ook zelf je boeken bestellen en betalen.
  3. Je bent op 1 augustus 2023 17 en zit nu op het mbo. Je hoeft dan geen lesgeld te betalen, maar je betaalt en bestelt wel zelf je boeken.

Voor een voltijdsopleiding (15 klokuren of meer) wordt lesgeld in rekening gebracht door DUO. Dit bedraagt 1239 euro. Voor een deeltijdopleiding (minder dan 15 klokuren) wordt lesgeld in rekening gebracht door VAVO Haaglanden. Dit bedraagt 131,20 per vak

Daarnaast betaal je de kosten voor (de huur van) boeken. Eventueel aanvullend lesmateriaal (door het VAVO geleverd) is maximaal € 100,-.
Let op: word je tussen 01-08-2022 en 01-10-2022 18 jaar, dan betaal je geen lesgeld maar wel de boeken en lesmateriaal.

Je kunt je boeken kopen of huren. VAVO Haaglanden heeft een overeenkomst met Van Dijk Studieboeken waardoor het mogelijk is deze bij Van Dijk te huren. Je kunt bij Van Dijk inloggen om je boekenlijst in te zien en je boeken te bestellen. Je betaalt je kosten voor je boeken aan Van Dijk. Als je bent uitbesteed door je VO-school, worden je boeken betaald door VAVO Haaglanden. Je krijgt de boeken vervolgens thuisbezorgd en levert deze later weer in.

Bij een voltijdopleiding heb je recht op een tegemoetkoming scholieren, bij een deeltijdopleiding kun je een tegemoetkoming deeltijders aanvragen. Er bestaat geen reiskostenvergoeding voor vavo-leerlingen. Zie voor meer informatie de site van DUO .

Hoe verloopt de aanmeldprocedure?

AANMELDING

• Als je ouder bent dan 18 jaar, dan kun je je digitaal aanmelden vanaf 15 februari 2023. Op de site staat de rode knop AANMELDEN. Je krijgt een bevestiging van ontvangst.

• Zit je niet meer op een VO-school en ben je nog geen 18 jaar op 1 augustus 2023, neem dan contact op met mevrouw Van der Velden via info.vavo@rocmondriaan.nl.

• Als je een leerling bent van een VO-school en je bent nog geen 18, dan loopt je aanmelding via je school. Je decaan of leerjaarcoördinator kan je hier meer over vertellen.

Online moet je je gegevens doorgeven en ook je laatste rapport of cijferlijst uploaden. Je krijgt een aantal “thuisopdrachten” via het aanmeldprogramma. Pas als deze voldaan zijn, is je aanmelding compleet. Zolang je aanmelding niet compleet is, wordt deze ook niet in behandeling genomen.

NA JE AANMELDING

Na je definitieve aanmelding worden je gegevens gescreend door de plaatsingscommissie om vast te stellen of je aan de toelatingseisen voldoet.

In geval van twijfel over toelating beslist de plaatsingscommissie. Je ontvangt bericht van de plaatsingscommissie. In dit bericht staat ook hoe je eventueel bezwaar kunt maken tegen het besluit.

Als je direct aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, word je uitgenodigd voor een intake/inschrijfgesprek om je vakkenpakket vast te stellen.

TOELATINGSGESPREK/CAPACITEITENTEST

Aan de hand van je aanmelding stellen we vast of er persoonlijke belemmeringen en/of beperkingen zijn (geweest), die van invloed kunnen zijn op de slagingskans in het traject waarvoor je je hebt aangemeld. In dit gesprek willen we nagaan in hoeverre deze nog spelen, en zo ja, wat de consequenties hiervan zijn.
.

INTAKE/INSCHRIJFGESPREK

Tijdens het intake/inschrijfgesprek wordt je vakkenpakket vastgesteld. Dit gesprek vindt op school (Theresiastraat 8 in Den Haag) plaats. Als je nog geen 18 jaar bent, moet een van je ouders/verzorgers bij het gesprek aanwezig zijn.

Hoe zit het met de aanwezigheidsplicht?

VAVO Haaglanden is een school voor volwassenenonderwijs. Dat betekent echter niet dat aanwezigheid vrijblijvend is. Er geldt een presentieplicht. Verzuim wordt gemeld bij de gemeente afdeling leerplicht en VSV. Verzuim je teveel dan kan dit leiden tot uitschrijving van de opleiding.

Informatie per locatie

VAVO Haaglanden: mavo, havo en vwo Theresiastraat 8

2 jaar
augustus

Hier kun je deze opleiding volgen

Theresiastraat 8

Bekijk deze locatie

Wat kan ik studeren na deze opleiding?

Je kunt hierna naar de universiteit.

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding, dan kun je die per mail stellen via info.vavo@rocmondriaan.nl of telefonisch op telefoonnummer 088-666 3760.

Op zoek naar een specifieke opleiding?