Havo

Havo

Haal je havo-diploma bij VAVO Haaglanden.

Net niet geslaagd voor je havodiploma of liever doorstromen? Met het havo-examentraject kun je in één jaar je havodiploma of certificaten halen. Dit traject is ook geschikt als je wél je diploma hebt behaald, maar graag nog extra vakken wilt volgen voor je vervolgopleiding. In principe rond je minimaal acht vakken af met een examen en maak je een profielwerkstuk. Hoef je minder vakken te volgen om je diploma te halen? Ook geen probleem! Lees hier alles over het havo-examentraject.

Hoe werkt het havo-examentraject?
De lessen zijn van maandag t/m donderdag tussen 08:30 en 21:15 uur en op vrijdag tussen 08:30 en 17:15 uur. Sommige vakken worden alleen overdag aangeboden, andere vakken kun je ook ’s avonds volgen. (Engels, Nederlands, Wiskunda A en B) Afhankelijk van je vooropleiding bepalen we welke vakken je kunt gaan volgen en hoe het verloop van dit traject in zijn werk gaat. In overleg kijken we samen wat het beste past bij jouw situatie. Het is in ieder geval de bedoeling dat je in één jaar je havo-diploma op zak hebt. Je volgt de vakken die je daarvoor nodig hebt en doet meteen examen. Ook maak je een profielwerkstuk als onderdeel van de opleiding. Tijdens dit traject besteden we uiteraard ook aandacht aan het kiezen van een eventuele vervolgopleiding.

Welke vakken kun je kiezen?
De vakken van deze opleiding zijn gekoppeld aan een studieprofiel, er zijn vier profielen waaruit je kunt kiezen:

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

De vakken die je kunt kiezen binnen deze profielen zijn: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Arabisch, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, bedrijfseconomie, filosofie, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, economie, wiskunde A, wiskunde B, natuurkunde, scheikunde en tekenen.

Doorstroom en bindend studieadvies
Als je niet alle vakken uit het examentraject in één keer hebt gehaald, kijken we of je deze mag herkansen. Als je niet voldoet aan de overgangsvoorwaarden ontvang je een bindend studieadvies. Samen met jou zoeken we een passend vervolg en naar eventuele doorstroommogelijkheden.

Meer informatie
Nieuwsgierig geworden naar dit traject? Kijk dan eens bij de vragen onder Praktische informatie of meld je aan voor onze informatieavond.

Praktische informatie

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingsvoorwaarden
Voor deze opleiding gelden bepaalde toelatingsvoorwaarden. Heb je vragen of twijfel je of je aan de juiste eisen voldoet? Neem dan gerust contact met ons op.
• Je bent op 1 oktober 2023 minimaal 18 jaar. Ben je nog geen 18? Bekijk dan deze voorwaarden.

• Overgangsbewijs naar havo-5 of vwo-5
•Diploma vmbo-t of mavo met minimaal gemiddeld 8.0 als eindcijfer
• Buitenlands diploma: waardering op niveau havo-4 en qua Nederlandse taal op alle onderdelen minimaal B1 (advies is B2)

Wat kost de opleiding en wie betaalt het?

Er zijn drie mogelijkheden van bekostiging voor de opleidingen bij VAVO Haaglanden:

  1. Je bent op 1 augustus 2023 16 of 17 en zit op een VO-school. Je vavo-opleiding wordt bekostigd door je huidige VO-school via uitbesteding.
  2. Je bent op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder. Jij betaalt zelf het lesgeld. Voor het volgen van de opleiding betaal je de wettelijk vastgestelde bedragen. De totalen zijn afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt en het aantal lesuren per week. Daarbij moet je ook zelf je boeken bestellen en betalen.
  3. Je bent op 1 augustus 2023 17 en zit nu op het mbo. Je hoeft dan geen lesgeld te betalen, maar je betaalt en bestelt wel zelf je boeken.

Voor een voltijdsopleiding (15 klokuren of meer) wordt lesgeld in rekening gebracht door DUO. Dit bedraagt 1357 euro. Voor een deeltijdopleiding (minder dan 15 klokuren) wordt lesgeld in rekening gebracht door VAVO Haaglanden. Dit bedraagt 137,60 per vak

Daarnaast betaal je de kosten voor (de huur van) boeken. Eventueel aanvullend lesmateriaal (door het VAVO geleverd) is maximaal € 100,-.
Let op: word je tussen 01-08-2023 en 01-10-2023 18 jaar, dan betaal je geen lesgeld maar wel de boeken en lesmateriaal.

Je kunt je boeken kopen of huren. VAVO Haaglanden heeft een overeenkomst met Van Dijk Studieboeken waardoor het mogelijk is deze bij Van Dijk te huren. Je kunt bij Van Dijk inloggen om je boekenlijst in te zien en je boeken te bestellen. Je betaalt je kosten voor je boeken aan Van Dijk. Als je bent uitbesteed door je VO-school, worden je boeken betaald door VAVO Haaglanden. Je krijgt de boeken vervolgens thuisbezorgd en levert deze later weer in.

Bij een voltijdopleiding heb je recht op een tegemoetkoming scholieren, bij een deeltijdopleiding kun je een tegemoetkoming deeltijders aanvragen. Er bestaat geen reiskostenvergoeding voor vavo-leerlingen. Zie voor meer informatie de site van DUO .

Ik wil me voor één vak aanmelden/één of meerdere certificaten halen; kan dat?

Ja, met een druk op de rode knop ‘Meld je aan’, meld je je aan voor het examentraject.
In het aanmeldprogramma kies je bij Variant voor ‘deelcertificaten’. Vervolgens geef je bij Vakken aan welk(e) vak(ken) je wilt volgen.

Hoe verloopt de aanmeldprocedure?

AANMELDING

• Als je ouder bent dan 18 jaar, dan kun je je digitaal aanmelden vanaf 15 februari 2023. Op de site staat de rode knop AANMELDEN. Je krijgt een bevestiging van ontvangst.

• Zit je niet meer op een VO-school en ben je nog geen 18 jaar op 1 augustus 2023, neem dan contact op met mevrouw Van der Velden via info.vavo@rocmondriaan.nl.

• Als je een leerling bent van een VO-school en je bent nog geen 18, dan loopt je aanmelding via je school. Je decaan of leerjaarcoördinator kan je hier meer over vertellen.

Online moet je je gegevens doorgeven en ook je laatste rapport of cijferlijst uploaden. Je krijgt een aantal “thuisopdrachten” via het aanmeldprogramma. Pas als deze voldaan zijn, is je aanmelding compleet. Zolang je aanmelding niet compleet is, wordt deze ook niet in behandeling genomen.

NA JE AANMELDING

Na je definitieve aanmelding worden je gegevens gescreend door de plaatsingscommissie om vast te stellen of je aan de toelatingseisen voldoet.

In geval van twijfel over toelating beslist de plaatsingscommissie. Je ontvangt bericht van de plaatsingscommissie. In dit bericht staat ook hoe je eventueel bezwaar kunt maken tegen het besluit.

Als je direct aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, word je uitgenodigd voor een intake/inschrijfgesprek om je vakkenpakket vast te stellen.

INTAKE/INSCHRIJFGESPREK

Tijdens het intake/inschrijfgesprek wordt je vakkenpakket vastgesteld. Dit gesprek vindt op school (Theresiastraat 8 in Den Haag) plaats. Als je nog geen 18 jaar bent, moet een van je ouders/verzorgers bij het gesprek aanwezig zijn.

Hoe zit het met aanwezigheidsplicht?

Vavo Haaglanden is een school voor volwassenenonderwijs. Dat betekent echter niet dat aanwezigheid vrijblijvend is. Er geldt een presentieplicht. Verzuim wordt gemeld bij de gemeente afdeling leerplicht en VSV. Verzuim je teveel dan kan dit leiden tot uitschrijving van de opleiding.

Informatie per locatie

VAVO Haaglanden: mavo, havo en vwo Theresiastraat 8

1 jaar
augustus

Hier kun je deze opleiding volgen

Theresiastraat 8

Bekijk deze locatie

Wat kan ik studeren na deze opleiding?

Je kunt hierna naar het hbo of het vwo.

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding, dan kun je die per mail stellen via info.vavo@rocmondriaan.nl of telefonisch op telefoonnummer 088-666 3760.

Op zoek naar een specifieke opleiding?