Niveau 2 BBL BOL 2 jaar

Dienstverlening

Alles wat je doet, doet ertoe
Wat leer je bij

Dienstverlening

Wil je werken met mensen, kies dan voor de veelzijdige opleiding Dienstverlening. Hier leer je van alles over serviceverlening in woon- en werksituaties, maaltijden bereiden, persoonlijke zorg en recreatieve activiteiten. Tijdens de opleiding kies je voor een specialisatie. Wat past het best bij jou? Het helpen en verzorgen van mensen, het leveren van diensten op facilitair gebied? Het kan allemaal. Na je opleiding kun je gaan werken of verder studeren op mbo niveau 3.

Richtingen in de Dienstverlening:

 • Helpende zorg en welzijn (persoonlijke zorg in woon- en leefomgeving)
 • Medewerker facilitaire dienstverlening (woon- en werksituatie)

Zoals je ziet, zijn er verschillende trajecten voor deze opleiding. De mogelijkheden vind je onder Veel gestelde vragen: Welke opleidingsroute past het best bij jou?

Let op: Voor de bbl-opleiding kun je uitsluitend worden aangemeld door je werkgever. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met: m.ramdajal@rocmondriaan.nl

Wist je dat...

ook jij het verschil kunt maken?

Check snel ons filmpje
Module locaties anchor

Veelgestelde vragen

Welke opleidingsroute past het best bij jou?

 1. In het eerste jaar maak je kennis met de twee richtingen binnen de opleiding Dienstverlening: Helpende zorg en welzijn of Medewerker facilitaire dienstverlening. Je maakt kennis met de praktijk. Zo kun je na het eerste jaar een goede keuze maken voor een afstudeerrichting.

 2. Weet je zeker dat je wil doorstromen naar een mbo niveau 3 opleiding? En heb je Nederlands en rekenen op het juiste niveau? Dan kun je een vliegende start maken. Na de opleiding Dienstverlening kun je goed voorbereid doorstromen.

 3. Weet je zeker dat je de zorg in wil? Dan hebben we voor jou het Care+ traject mbo niveau 3. Kies je voor deze opleidingsroute, dan moeten Nederlands en rekenen wel op het juiste niveau zijn. In 4 jaar haal je drie diploma’s: Dienstverlening (niveau 2), Verzorgende IG en Medewerker maatschappelijke zorg (niveau 3).

Voor welke richting je ook kiest. Je zorgt voor een prettige en veilige omgeving voor mensen.

Welke vooropleiding heb ik nodig?

 • vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
 • diploma Entree-opleiding
 • mbo niveau 1 diploma
 • een positief advies van de intakecommissie
 • wil je een bbl-opleiding volgen, dan werk je minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf op contract basis (vrijwilligers werk en stage
  zijn niet voldoende). Alleen je werkgever kan je aanmelden voor de
  bbl-opleiding.

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding is in het schooljaar 2018-2019 het lesgeld € 1.155,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Het cursusgeld voor een bbl-opleiding niveau 1 of 2 is € 240,00

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding. Hierover hoor je meer aan het begin van je opleiding.

Welke eigenschappen heb ik nodig?

Je staat open voor iedereen, je kunt je goed inleven in anderen en je moet met iedereen kunnen samenwerken, ook (juist) met ‘moeilijke’ mensen. Je neemt altijd zelf initiatief: in je eigen leerproces, in communicatie met anderen en in het uitvoeren van taken/opdrachten.

Waar moet ik rekening mee houden voordat ik op stage ga?

Om op stage te kunnen gaan tijdens je opleiding is het volgende belangrijk:

 • dat je in bepaalde gevallen een Verklaring Omtrent Gedrag moet kunnen overleggen.
Module locaties anchor

Hier kun je deze opleiding volgen

Verder studeren

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Op zoek naar een specifieke opleiding? Zoek in ruim 200 opleidingen

Bekijk alle opleidingen