Basismedewerker fashion

Basismedewerker fashion

Als Basismedewerker fashion werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert.

De Basismedewerker fashion is de echte doener in de mode.
Je gaat werken in een naaiatelier, maatkledingbedrijf of reparatiebedrijf, onder leiding van een ervaren (Assistent) Fashion Tailor. Dat betekent dat je de maten van een klant opneemt, helpt bij het uitzoeken van stoffen, kleding (ver-)maakt en helpt bij het samenstellen van collecties.

Je leert vanaf het begin kleding maken. Je start met het maken van eenvoudige kledingstukken. De patronen die je daarvoor nodig hebt, leer je tekenen. Hoe de mode ontstaat en hoe je daarop kunt inspelen laten we je uitgebreid zien.
Je krijgt een uitgebreide stoffenkennis. Herkennen van materialen, weten waarvoor ze kunnen worden gebruikt is voor jou geen probleem.

Moet je al iets kunnen voordat je aan de opleiding begint?

Nee, dat hoeft niet. Wij leren je helemaal vanaf het begin mooie kleding te maken. Je maakt in het begin de kleding op je eigen maat. Hoe leuk is het om voorloper te zijn in de mode? Wij weten wat er volgend jaar in de mode is. Jij kan die alvast voor jezelf gaan maken. Alles wat je maakt, is van jou.

Waar kun je werken?

De Basismedewerker fashion kan gaan werken in een kledingatelier.

Praktische informatie

Vooropleiding

  • vmbo-diploma basis
  • Entree-diploma

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt.
Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 160 49,99 209,99
2 60 60
269,99

Wat moet ik verder nog aanschaffen voor deze opleiding?

  • een naaimachine is wenselijk, maar niet verplicht

De school stelt stof ter beschikking, maar het is leuker om je eigen stoffen mee te brengen. Alles wat je maakt mag je houden.

Intake

Voor de intake doe je creatieve thuisopdrachten die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo teken/ontwerp je een etui en maak je een moodboard. Verder lever je je doorstroomformulier in en schrijf je een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom dit de opleiding voor jou is.

Eigenschappen

Je bent handig en creatief. Je hebt gevoel voor het vak, je bent nauwkeurig en je kunt goed met mensen omgaan. Daarnaast ben je commercieel.

Stage

Je volgt les op school en daarnaast loop je een periode twee dagen per week stage.

  • In leerjaar 1 loop je 20 weken stage
  • In leerjaar 2 loop je 30 weken stage

Opleidingsprogramma

Wat leer je?

  • omgaan met de klant of opdrachtgever
  • materialen en hun gebruik kennen
  • maatnemen
  • patroontekenen
  • het passen van kledingstukken
  • vervaardigen van kleding
  • Nederlands, rekenen
  • burgerschap
  • duurzaam werken

Wat moet je uiteindelijk kunnen en kennen?

Je kunt maatnemen. Patronen aanpassen. De verschillende machines kennen voor jou geen geheimen meer. Je (ver-)maakt eenvoudige kledingstukken, aangepast aan de maten van de opdrachtgever. Je weet welke stoffen geschikt zijn voor een kledingstuk.

Informatie per locatie

Beauty, Hair & Fashion Leeghwaterplein 72

Niveau 2
2 jaar
aug, febr*
bol

Wij bieden de opleiding in bolvariant aan. De opleidingsduur is 2 jaar.

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Doorstromen? Dat kan!

Assistant Fashion Tailor

Niveau 3, bol Meer over deze opleiding

Met de niveau 2 opleiding Basismedewerker fashion kan je doorstromen naar niveau 3 Assistent fashion tailor.

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663227, 088-6664696 of bhf@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?