Hoofd werkgroep Bouw

Hoofd werkgroep Bouw

Medio 2021 is ROC Mondriaan een grootse renovatie gestart om het oude schoolgebouw aldaar om te toveren tot een eigentijds state-of-the art en multifunctionele locatie, geschikt voor onderwijs en nog veel meer. Het gebouw is inmiddels 'de Meppel' gaan heten en wordt per september 2022 in gebruik genomen. Zie ook www.demeppel.nl.

Meppelreeks

Het doel van de reeks is inzichtelijk maken wat er bij zo een omvangrijke operatie komt kijken. De ogen zijn vaak gericht op het onderwijs en dat is begrijpelijk want dat is onze core-business. Maar goed onderwijs is niet mogelijk zonder een gebouw dat erbij past. De mensen die daarvoor zorgdragen willen we in de ‘Meppelreeks’ in de spotlight zetten. Wie zijn er allemaal achter en voor de schermen bezig met deze nieuwe locatie?

Bart de Conick werkt bij het Facilitair Bedrijf als technisch gebouwbeheerder. Hij zorgt voor het technisch onderhoud van de schoolgebouwen van ROC Mondriaan. Voor de nieuwe locatie op de Meppelweg houdt het Facilitair Bedrijf zich ook bezig met de transitie naar klimaatneutraal. “We zijn nauw betrokken bij grote projecten zoals het werk hier op de Meppelweg. Er zijn hier vijf verschillende werkgroepen actief en ik ben het hoofd van de werkgroep Bouw”, aldus Bart. “De groepen werken goed met elkaar samen, we hebben regelmatig overleg, zodat we alles goed met elkaar kunnen afstemmen. Er zijn meestal zo'n 40 mensen tegelijk aan het werk en het verloopt allemaal volgens schema.” Bart vertelt dat er wel wat leveringsproblemen zijn geweest vanwege de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne: “Gelukkig zijn daar wel oplossingen voor gevonden want op 21 juli moet het klaar zijn. In het volgende schooljaar beginnen hier de lessen al.”

Rijksmonument

Tijdens de renovatie zijn Bart en zijn team geen gekke dingen tegengekomen. Er was asbest aanwezig, maar de hoeveelheid viel gelukkig mee. Nu kent Bart het gebouw erg goed, omdat hij er vroeger zelf op school heeft gezeten. Het gebouw is een Rijksmonument. Dit maakt het extra bijzonder, maar het is ook een complicerende factor. Bart legt uit: “Om die reden moeten we nauw samenwerken met Monumentenzorg en daar willen ze dat we bijvoorbeeld de kleuren van kozijnen en de buitengevel precies in de oude staat terugbrengen. Ook het hek om de school krijgt weer de kleur die het had toen het hier ooit werd neergezet. Dat gaat via kleur-historisch onderzoek. Daarvoor wordt voorzichtig geschrapt tot de allereerste verflaag, dan gaat een klein stukje onder de microscoop en zo weten we precies welke verf we moeten gebruiken.” De mensen van Monumentenzorg zijn nog niet komen kijken, maar zoals Bart en zijn team nu werken moeten ze wel tevreden zijn.

Geschiedenis en sfeer

Bart zegt dat hij het zelf veel mooier vindt om een oud gebouw helemaal op te knappen dan een compleet nieuw gebouw neer te zetten: “Bij de renovatie van de Helenastraat 15 was ik ook betrokken. Je houdt zo de geschiedenis en de sfeer van de school in stand.” Het buitenterrein pakken ze later aan, dat kan ook als het gebouw al in gebruik is. Nu is het ook nog niet te doen met al het werk dat nu gedaan wordt. De platanen willen ze zeker graag laten staan: “Dat geeft een schoolplein toch iets extra's”, aldus Bart.