Doktersassistent

Doktersassistent

Heb jij interesse in zorg en wil je mensen helpen en adviseren over een gezonde leefstijl? Kies dan deze opleiding

Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Met jouw collega’s en de arts(en) zorg je ervoor dat de totale zorg rondom de patiënt perfect geregeld is. Dit betekent dat je situaties goed moet kunnen inschatten door te luisteren en de goede vragen te stellen.

Je maakt afspraken voor het spreekuur en visites van de arts(en), geeft adviezen aan patiënten, voert kleine medisch-technische handelingen uit en je assisteert de arts bij de uitvoering van medische verrichtingen. Daarnaast verzorg je de administratieve afhandeling en schrijf je herhalingsrecepten uit.

De opleiding kent keuzedelen. Deze geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen van je beroep, zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een vervolgopleiding.

Waar kun je werken?

Je kan komen te werken in een kleine of grote huisartsenpraktijk, een gezondheidscentrum, de polikliniek van een ziekenhuis, een ARBO-dienst, de jeugdgezondheidszorg of bij de bloedbank.

Beroep in beeld

Bekijk het filmpje van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten om te zien hoe jouw toekomstige beroep eruit ziet!

Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je één van de volgende vooropleidingen nodig:

  • vmbo diploma, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • mbo diploma niveau 2 of 3
  • ben je ouder dan 21 en voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk dat je een test doet om eventueel toch toegelaten te worden tot de opleiding
  • je werkt bij een erkend leerbedrijf als je een bbl-opleiding wilt volgen

NB. Wij adviseren om met een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg te kiezen voor een niveau 3 opleiding.

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden:

Kleding, schoenen e.d.
Vrijwillige bijdrage

Excursies e.d.
Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 537
2
3
537
  • aanschaf laptop & jaarlijks € 46,- consortium
  • Voor de opleiding Doktersassistent zijn de kosten voor boeken voor de gehele opleiding € 537,-

Laptop
Een student dient ook over een laptop te beschikken die voldoet aan een aantal minimumeisen. Deze eisen zijn te vinden op www.rocmondriaan.nl/byod.

Intake

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging en de vraag om een aantal zaken naar ons op te sturen, zoals een kopie van je rapport en/of diploma en cijferlijst, een ingevulde intakevragenlijst en een doorstroomformulier indien van toepassing.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we of deze opleiding past bij jouw ambities.

Voor BOL-opleidingen op niveau 4 moet je in ieder geval een geschikt (v)mbo-diploma hebben. Voor een BBL-opleiding kun je je inschrijven als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf en voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden.

Eigenschappen

Deze opleiding is iets voor jou als je ..

  • je goed kunt concentreren
  • je kunt inleven in de patiënt
  • beschikt over organisatietalent en goede communicatieve vaardigheden.

Stage

Voordat je stage gaat lopen moet je rekening houden met het volgende:

  • Je stageadres of werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent
    van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Je wordt gevaccineerd tegen Hepatitis-B

Informatie per locatie

Gezondheidszorg Den Haag Aspasialaan 19

Niveau 4
2-3 jaar
augustus
bbl & bol

Wij bieden deze opleiding aan in bol en bbl

Hier kun je deze opleiding volgen

Aspasialaan 19

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Contact

Wil jij meer weten over deze opleiding? Kom dan naar een van onze Open Dagen of neem contact op met onze school via 088- 6663500 of zow@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?