Apothekersassistent

Apothekersassistent

Kun je nauwkeurig werken en ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg, kies dan deze opleiding.

Als apothekersassistent ben je een belangrijk aanspreekpunt voor cliënten. Het is jouw werk cliënten van de juiste informatie te voorzien en goed voor te lichten over het gebruik en bijwerkingen van medicijnen. Je controleert daarbij goed of ze jouw voorlichting en instructie begrepen hebben. Als het nodig is, overleg je met de behandelende arts of de apotheker.

Je hebt onder andere de volgende taken:

  • cliënten helpen en te woord staan aan de balie
  • je verwerkt recepten
  • je verzorgt medicatiebegeleiding en je geeft instructie over het gebruik van medicijnen
  • je houdt de medicijnvoorraad bij en je zorgt voor de logistiek en het beheer van de voorraad
  • medicijnen verdelen en soms ook bereiden

Dit alles moet je vastleggen in een computersysteem. Je werkt veel samen met verschillende collega’s.

De opleiding kent keuzedelen. Deze geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen van je beroep, zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een vervolgopleiding.

Waar kun je werken?

Je kunt aan de slag in een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek, gezondheidscentrum of een bereidingsapotheek centrum.

Beroep in beeld

Bekijk het filmpje om te zien hoe jouw toekomstige beroep eruit ziet!

Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

  • vmbo diploma, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • mbo diploma niveau 2 of 3
  • ben je ouder dan 21 en voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk dat je een test doet om eventueel toch toegelaten te worden tot de opleiding

NB. Wij adviseren om met een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg te kiezen voor een niveau 3 opleiding.

Wil je de bbl-variant (werken en leren) volgen? Je moet dan voordat de opleiding start een werkplek hebben bij een apotheek. Je bent dan in loondienst en gaat 1 dag per week naar school. De apotheek moet een erkend leerbedrijf zijn of worden. Heb je vragen? Neem dan contact op met a.boers@rocmondriaan.nl.

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: Kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage: Excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 553
2
3
553

* Lesmateriaal en boeken kosten tussen de € 500 en € 600 voor de hele opleiding.

Laptop
Een student dient ook over een laptop te beschikken die voldoet aan een aantal minimumeisen. Deze eisen zijn te vinden op:
www.rocmondriaan.nl/byod

Intake

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging en de vraag om een aantal zaken naar ons op te sturen, zoals een kopie van je rapport en/of diploma en cijferlijst, een ingevulde intakevragenlijst en een doorstroomformulier indien van toepassing.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we of deze opleiding past bij jouw ambities.

Voor bol-opleidingen op niveau 4 moet je in ieder geval een geschikt (v)mbo-diploma hebben.

Voor een bbl-opleiding kun je je inschrijven als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf en voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden.

Eigenschappen

Kan jij nauwkeurig werken en vind je het leuk om in een team te werken? Spreek je daarnaast goed Nederlands, kun je goed rekenen en vind je het leuk om advies te geven? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Stage

Voordat je stage gaat lopen moet je rekening houden met het volgende:

  • Je stageadres of werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent
    van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Informatie per locatie

Gezondheidszorg Den Haag Aspasialaan 19

4
3
augustus
bol
4
2
september, april
bbl

Hier kun je deze opleiding volgen

Aspasialaan 19

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Contact

Wil je meer weten over deze opleiding? Kom naar een van onze Open Dagen of neem contact op met onze school via 088- 6663500 of zow@rocmondriaan.nl.

Neem voor meer informatie over de bbl-opleiding in Den Haag contact op met a.boers@rocmondriaan.nl of telefoon 088-6662303.

Op zoek naar een specifieke opleiding?